Składniki
- 1,5 kg szynki cielęcej
- 250 ml octu 10 %
- 4 goździki, 3 liście laurowe
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
#Sos - 400 g tuńczyka w oleju
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany 22 % lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki pieprzu, sól
Sposób przygotowania
Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy ocet, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mięso przekrajamy na pół wzdłuż włókien, aby przypominało łososia, i całkowicie zanurzamy we wrzącym wywarze. Gotujemy 40–50 minut na małym ogniu. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej osączony z konserwy rybnej oraz masło, dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, mieszamy z rozdrobnionym widelcem tuńczykiem i dusimy 20 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i osączamy, a następnie kroimy w plastry, jak łososia. Cielęcinę możemy podać np. z makaronem i przygotowaną przez nas surówką. Makaron wykładamy na półmisek, obkładamy plastrami mięsa i polewamy je sosem tuńczykowym. Obok umieszczamy surówkę, przybieramy ją papryką i cząstkami pomidora lub pomidorkami koktajlowymi.