Składniki
- 1,5 kg wołowiny
- 1 duża cebula
- 30 ml oleju, 100 g słoniny
- pół łyżeczki papryki, sól
#Marynata - pół marchewki,1 pietruszka, pół selera,
- po 10 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 liść laurowy
- pół łyżeczki tymianku
- 2 cebule, sok z 2 małych cytryn
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
#Sos - 1 łyżeczka mąki, 250 ml śmietany
- 350 ml wywaru (może być z kostki)
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy marynatę: tłuczemy lub rozgniatamy jagody jałowca, jarzyny obieramy i kroimy w słupki lub cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki marynaty łączymy, dodajemy 3-4 łyżki wody, wino, sok z cytryny i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy opłukane i osuszone mięso, ułożone w szklanym lub kamiennym naczyniu. Trzymamy je w marynacie 48 godzin, co 12 godzin obracamy je na drugą stronę. Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z marynaty i szpikujemy słoniną, nacieramy solą i papryką. Pozostawiamy na godzinę, a następnie obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przekładamy mięso do brytfanki, zalewamy tłuszczem oraz dodajemy przyprawy i jarzyny z marynaty. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180ºC, polewając ją od czasu do czasu marynatą,