Ciasta i ciastka
Strucla parzona z makiem
Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- bakalie; 50 g rodzynek, skórka pomarańczowa lub cytrynowa- smażona
- cukier waniliowy
Masa
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 4 białka
- 100 g masła
- płaska łyżeczka drożdży
- otarta skórka cytrynowa
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania
Poprzedniego dnia przygotowujemy mak. Niezależnie od namoczenia, mak należy sparzyć wrzątkiem. Można mak utrzeć w makutrze, ale najlepiej jest go trzykrotnie zemleć. Następnego dnia robimy ciasto. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, gdy ciasto przestygnie dolewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie ucieramy kogel mogel z żółtek, cukru oraz cukru waniliowego i topimy w garnuszku masło. Gdy ciasto podrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki: ciasto, utarte żółtka, resztę mleka i mąki, a także skórkę pomarańczową lub cytrynową, rodzynki. Długo i starannie wyrabiamy ciasto, pamiętając o tym, że niestety ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie przykleja się już do ręki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, żeby rosło. Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy otarta skórkę cytrynową, rodzynki i ubite na sztywno białka. Masę delikatnie mieszamy. Gdy w międzyczasie ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzeg i kładziemy na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 200ºC przez ok. 45 minut. Po upieczeniu możemy struclę przybrać konfiturą i polać lukrem.