X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa kukurydziana

Składniki

  • 1,5 1 wywaru mięsnego (najlepiej z drobiu)
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej lub 4 kolby ugotowanej i wyłuskanej
  • 2 średnie cebule
  • 1 zielona papryka
  • 200 g bekonu lub chudego boczku,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bekon lub boczek kroimy w paseczki i przesmażamy w głębokim rondlu - wytapiamy tłuszcz. Kiedy bekon (boczek) jest chrupki, wyjmujemy go łyżką cedzakową a na pozostały tłuszcz dodajemy pokrojone w kostkę cebule i paprykę i podduszamy. Dodajemy kukurydze, zalewamy wywarem i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Jeśli zmiksujemy częściowo lub całkowicie kukurydzę, zupa będzie miała charakter puree lub kremu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również