Przepis
Zupy
Zupa krem brokułowa
Składniki
- 1,5 l wywaru
- 1 kg brokułów
- 2-4 żółtka (w zależności od poziomu naszego cholesterolu)
- pól szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, biały i czarny pieprz
- można dodać 2-4 ziemniaki do zagęszczenia
- szczypie gałki muszkatołowej i świeże zioła do przybrania
Sposób przygotowania
Do wrzącego wywaru wkładamy rozdrobnione brokuły i sypiemy łyżeczkę cukru, Gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy, Brokuły przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy z mąką ziemniaczaną. Jeśli zagęszczamy dodatkowo ziemniakami, to podgotowane w wywarze ziemniaki również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i zaciągamy żółtkami wymieszanymi ze śmietaną. Przybieramy świeżymi ziołami i podajemy z grzankami czosnkowymi lub serowymi.