Przepis
Słodkości
Ciastka ze skwarek – Mazowsze
Składniki
- 250 g gotowych skwarek
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- dodatkowo cukier puder do posypania
- ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Ciastka te możemy przygotować również w wersji wytrawnej bez cukru. Skwarki mielimy przez maszynkę lub, jeśli są miękkie drobniutko siekamy. Mieszamy w misce skwarki, cukier puder, mąkę i jaja. Wyrabiamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrajamy z niego ciastka. Blachę wykładamy pergaminem, układamy ciastka i pieczemy je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, ale jeśli piekarnik jest dobrze nagrzany nie powinien przekroczyć 10 minut. Po wyjęciu ciastka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.