Przepis
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- ćwiartka selera
- pół małej kapusty
- 4 średnie ziemniaki - 300g
- 300 g żeberek wędzonym
- 100 g boczku
- 70 g przecieru pomidorowego
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wlej 1,5 l wody do garnka i dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone w 5 centymetrowe paski żeberka. Gotuj przez 30 minut. Marchewkę, selera oraz pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Boczek posiekaj w kostkę i przesmaż na rozgrzanej suchej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli zawartość patelni wsyp do garnka. Kapustę dość drobno pokrój i wrzuć do zupy. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do reszty składników. Kiedy kartofle zmiękną dołóż przecier pomidorowy i dopraw solą i pieprzem. Zagotuj i gotowe.