Zupy
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Składniki
1 pasek żeberek (około 300 g), pokrojony na 10 cm kawałki
250 g kapusty kiszonej, poszatkowanej + trochę soku z
kiszenia
2 małe cebule
1 biała część pora, pokrojona w drobne paski
Pół selera, startego na tarce
2 małe marchewki, starte na tarce
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
150 g wieprzowiny, pokrojonej w małe paski np. łopatka,
szynka, schab
2 ząbki czosnku, utarte
1 łyżeczka majeranku
Pół łyżeczki kminku
Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Ew. posiekana natka pietruszki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do garnka wlej 2-2,5 litra wody i zacznij podgrzewać. Wrzuć żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj marchewkę, selera, pora i jedną cebulę pokrojoną w kostkę.
Drugą cebulę przetnij pół i opal nad gazem lub suchej patelni. Dodaj do garnka paloną cebulę, wieprzowinę, czosnek, pieprz ziołowy oraz kminek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, w międzyczasie zbierz szumowiny. Wrzuć do garnka ziemniaki, kiedy będą miękkie po około 15 minutach, dodaj kapustę, sok i majeranek. Gotuj aż kapusta zmięknie, około 30 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem oraz siekaną zieleniną.
Dzisiaj go robię, dziękuje za przepis 🙂