Ciasta i ciastka
Jabłecznik na dużą blachę
Składniki
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
200g zimnego, masła pokrojonego w kostkę
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki cukru
Szczypta soli
Dodatkowo:
1,5 kg kwaskowych jabłek, obranych i pokrojonych w plastry
(szara reneta, antonówka)
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu mielonego
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę i posiekaj z masłem. Dodaj resztę składników i
zagnieć do jednolitej konsystencji. Ciasto zawiń folię spożywczą i schłodź
przez 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 165°C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel
na 2 części, jedna część musi być większa. Spód blachy wyłóż papierem do
pieczenia. Większy kawałek ciasta rozwałkuj i połóż na spód. Następnie jabłka
posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Z pozostałego ciasta wytnij paseczki.
Można użyć radełka, ułóż w kratkę.
Ciasto piecz około 45 minut. Po przestudzeniu posyp cukrem
pudrem.