Boże NarodzenieGrzybyPotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepłoWielkanoc
Vol-au-vent z grzybami Macieja Kuronia
Szukacie pysznych świątecznych inspiracji? A może macie gości i chcielibyście podać coś co smakuje, ale i świetnie wygląda? Idealnie! bo ja przychodzę dzisiaj do Was z pysznym ciastem francuskim z grzybami. Ale nie jest to zwykłe ciasto francuskie, sami zerknijcie w przepis. Warto.
Vol-au-vent z grzybami Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:
Ciasto maślane
- 250 g masła
- 50 g mąki
Ciasto podstawowe
- 200 g mąki
- pół jajka
- sól
- 1 łyżeczka octu
Farsz
- 300 g grzybów, najlepiej świeżych, mogą być np. pieczarki, kurki
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze zagnieć ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy będzie za gęste dodaj łyżkę wody. Ciasto zawiń w folię, następnie schowaj do lodówki.
Krok 2:
Po drugie mąkę na ciasto maślane przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Wyrób na jednolitą masę, następnie włóż do lodówki. Po upływie godziny przystąp do wyrabiania ciasta francuskiego.
Krok 3:
Ciasto podstawowe rozwałkuj, nałóż na nie ciasto maślane. Złóż oba ciasta w kopertę. Wałkuj, nadając kształt prostokąta, złóż na 3 części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Powtórz wałkowanie jeszcze 5 razy w odstępie 15– 20 minut każde. Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość pół cm i wykrój szklanką albo wykrawaczką krążki o średnicy 7 cm.
Krok 4:
Połowę krążków posmaruj roztrzepanym jajem, a w drugiej połowie wytnij krążki o średnicy 4 cm, otrzymane pierścienie ułóż na całych krążkach i również posmaruj jajem. Ułóż je na blaszkę, połóż także wycięte małe krążki posmarowane jajem. Piecz w temperaturze 200° przez 10 minut.
Krok 5:
Grzyby oczyść, opłucz i pokrój. Mniejsze grzyby pozostaw w całości. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, smaż cebulę, a gdy się zeszkli dodaj grzyby. Smaż na małym ogniu, aż do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw grzyby śmietaną, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Chwilę gotuj, żeby grzyby odparowały. Nakładaj je do świeżych vol-au-ventów i podawaj gorące.
Więcej pysznych przepisów na dania wegetariańskie znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.