Dania główneRyby
Dorsz w cieście piwnym
Dorsz to z pewnością jedna z najbardziej popularnych ryb w naszym kraju. Myślę, że każdy z nas jej próbował. Dlatego przychodzę do Was z pyszną propozycją na jej przygotowanie. Dorsz w cieście piwnym, chrupiąca panierka i delikatna ryba w środku. Musicie wypróbować ten przepis!
Dorsz w cieście piwnym
Składniki:
- 400 g białej ryby np. dorsza
- 500 ml dobrego zimnego piwa
- 400 g mąki
- 2 jaja
- 70 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- olej do smażenia np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
W rondelku rozgrzej olej do 160°C.
Krok 2:
Rybę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Sprawdź czy nie ma ości, w razie potrzeby wyjmij ości. Następnie pokrój dorsza w 5 cm paski. Odłóż na talerz.
Krok 3:
W misce za pomocą rózgi lub np. miksera ręcznego, wymieszaj mąkę, zimne piwo, jaja, sos sojowy, pieprz cayenne, na koniec kurkumę i sól. Mieszaj dokładnie żeby nie powstały grudki.
Krok 4:
Następnie maczaj rybę w przygotowanym cieście i smaż na tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5:
Usmażoną rybę połóż na ręczniku papierowym, niech nadmiar tłuszczu ścieknie.
Podawaj np. z domowymi frytkami i surówką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<