X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Dorsz w cieście piwnym

Dorsz to z pewnością jedna z najbardziej popularnych ryb w naszym kraju. Myślę, że każdy z nas jej próbował. Dlatego przychodzę do Was z pyszną propozycją na jej przygotowanie. Dorsz w cieście piwnym, chrupiąca panierka i delikatna ryba w środku. Musicie wypróbować ten przepis!

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

  • 400 g białej ryby np. dorsza
  • 500 ml dobrego zimnego piwa
  • 400 g mąki
  • 2 jaja
  • 70 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

W rondelku rozgrzej olej do 160°C.

Krok 2:

Rybę umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Sprawdź czy nie ma ości, w razie potrzeby wyjmij ości. Następnie pokrój dorsza w 5 cm paski. Odłóż na talerz. 

Krok 3:

W misce za pomocą rózgi lub np. miksera ręcznego, wymieszaj mąkę, zimne piwo, jaja, sos sojowy, pieprz cayenne, na koniec kurkumę i sól. Mieszaj dokładnie żeby nie powstały grudki. 

Krok 4:

Następnie maczaj rybę w przygotowanym cieście i smaż na tłuszczu na złoty kolor.

Krok 5:

Usmażoną rybę połóż na ręczniku papierowym, niech nadmiar tłuszczu ścieknie. 

Podawaj np. z domowymi frytkami i surówką. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również