X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPlacki i naleśniki

Krokiety z kurczakiem i żółtym serem

Do moich ulubionych dań należą te, do których przygotowania można wykorzystać składniki, które zostały nam z poprzedniego posiłku. Dzisiejsze danie jest zarówno efektowne oraz praktyczne, ponieważ przygotowane z resztek. Krokiety z kurczakiem i żółtym lądują na naszym stole prawie za każdym razem, kiedy nie uda nam się pożreć całego pieczonego kurczaka. Pozostałe kawałki obieram z mięsa i przerabiam na farsz do krokietów.

Krokiety z kurczakiem i żółtym serem – przepis krok po kroku

Składniki:

Naleśniki:

  • 400 ml mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

Sposób przygotowania:

Krok 1: przygotowanie naleśników

Z podanych powyżej składników, za pomocą blendera, przygotuj ciasto naleśnikowe. Nasze naleśniki są bardzo cienkie, ale idealnie nadają się do zawijania, nie pękają i są elastyczne. Porcje ciasta wylewaj na mocno rozgrzaną patelnie. Smaż na rumiany kolor z obu stron.

Po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe, warto je zawinąć w folię spożywczą. Zaparzają się wtedy i są bardzo elastyczne, co ułatwia zawijanie.

Krok 2: farsz

Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Podsmaż na tłuszczu spod pieczenia drobiu, jeżeli nie masz takiego na podorędziu, skorzystaj z oleju roślinnego lub masła.

Do podsmażonych warzyw dodaj posiekane mięso z kurczaka. Możesz oczywiście skorzystać z innego pieczonego mięsa. Dopraw farsz solą i pieprzem.

Krok 3:

Naleśniki napełnij farszem i startym żółtym serem. Zawiń ciasne rulony, zawijając brzegi do środka.

Krok 4:

Krokiety panieruj klasycznie: pszenna mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta. Opanierowane smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego, złotego koloru. Krokiety z kurczakiem i żółtym serem podaję z sosem do kurczaka z czosnkiem. Jednak wszystkie tzw. sosy czerwone, na bazie pomidorów pasują do tego dania.

Jeżeli tak jak ja należycie do fanów naleśników, zapraszam —>TUTAJ<— po więcej inspiracji. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. O matko domisiowa…jakie to było pyszne!!!
    Zmodyfikowałam trochę farsz- u mnie był szpinak z tartymi warzywami z wywaru i do tego posiekałam mięsko kurze z zupy, cebulka i czosnek podsmażona i dopraw.ziołami prowans. …
    DZIĘKI ZA INSPIRACJĘ Z IG !

    • Martyna,
      Wprost kocham takie komentarze 🙂 Dają mi niesamowicie dużo radości i energii do dalszego działania.
      Cieszę się, że krokiety smakowały i mam nadzieję, że będziesz do mnie wracać 🙂
      PS. Modyfikacje oryginału zawsze mile widziane. Jak pisał mój tata „kuchnia to nie apteka”!!!

Sprawdź również