Przepis
Składniki
- 700 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- garam masala
- 1-2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Mięso wrzuć do miski. Cebulę pokrój najdrobniej jak potrafisz. Natkę posiekaj bardzo drobno. Czosnek wyciśnij lub utrzyj na pastę. Wszystko dorzuć do mięsa, dodaj olej. Przypraw solą, ostrą papryką, kminem oraz garam masalą.
Dłońmi wyrób mięso, aż zrobi się lekko kleiste, a przede wszystkim dobrze wymiesza się z przyprawami.
Wstaw wymieszane mięso na pół godziny do lodówki,aby mięso nabrało smaku przypraw. Podziel mięso na 10 części, z każdej uformuj wałeczek, nabij go na patyk do szaszłyków i delikatnie spłaszcz. Smaż po około 5 minut z każdej strony.