Przepis
DeseryPrzekąski na ciepłoRyż
Sajgonki z gruszką na słodko
Składniki
- 15 arkuszy papieru ryżowego
- 6 gruszek
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- ew. bułka tarta do zagęszczenia lub kaszka manna
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Gruszki obierz i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i dodaj gruszki. Podduś z rodzynkami je aż będzie miękkie około 5 minut. Dodaj cukier waniliowy i zwykły. Zdejmij z ognia i ostudź. Jeżeli masa będzie za rzadka dodaj bułkę tartą. Arkusz papieru namocz w wodzie, na środek nałóż farsz owocowy i zwiń jak sajgonkę(na zakładkę). Na patelni rozgrzej olej, można smażyć na głębokim tłuszczu lub na mniejszej ilości do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym.
Jaki sos do tego można podać?
Mi najbardziej smakuje ten: https://dodomku.pl/Roleski_Sos_sezamowy/76347.html