Przepis
Drób
Wątróbka gęsia duszona z cebulą jabłkiem i czosnkiem
Składniki
- 700 g wątróbek gęsich lub innych drobiowych
- 3 cebule ok. 300 g pokrojone w ósemki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 kwaśne jabłka ok. 350 g pokrojone w cząstki bez gniazd nasiennych ze skórą
- 1 łyżeczka majeranku
- 50 ml ginu
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę, wlej gin i dodaj cukier.
Po chwili kiedy alkohol odparuje przykryj pokrywką i duś 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj jabłka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Duś jeszcze 5-10 minut aż jabłka będą miękkie. Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Jeżeli zostanie nam na następny dzień można zmielić w maszynce o grubych oczkach lub posiekać.
Uzyskamy pyszną wątróbkę po żydowsku