Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki w zielonym sosie – Patates en salsa verde
Składniki
- 6 dużych ziemniaków (ok. 1 kg)
- 5 łyżek oliwy
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę na ostrym ogniu. Gdy zacznie „dymić”, wrzucić ziemniaki obrane i pokrajane w plastry o grubości 5 mm i smażyć je odwracając, by się zarumieniły, co trwa zwykle ok. 10 minut. Posypać drobno posiekaną cebulą, czosnkiem pietruszką, solą oraz pieprzem i zalać szklanką wrzątku. Nie mieszać, a tylko rozprowadzić wodę, poruszając garnkiem. Przykryć szczelnie i dusić do momentu, gdy ziemniaki zmiękną (zwykle ok. 20 minut). Uważać, aby plastry się nie połamały, i od czasu do czasu poruszać garnkiem, aby nie przywierały do dna. Przełożyć na półmisek, polać kilkoma łyżkami sosu, w którym się dusiły, i posypać natką pietruszki. Sos podać w sosjerce.