Przepis
Ryby
Karp pieczony po staropolsku
Składniki
- 1 karp lub ok. 800 g filetów z karpia
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 g moreli
- 1 cytryna
- po ćwierć łyżeczki: skórki otartej z cytryny, cynamonu, goździków, imbiru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 30 ml oleju
- szczypta cukru, sól
Sposób przygotowania
Filety myjemy, osuszamy i nacieramy solą, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki. Świeże morele obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć je wcześniej wrzątkiem), usuwamy z nich pestki i miksujemy z dodatkiem wina, skórki cytrynowej, pozostałego soku z cytryny oraz przypraw. Wyjmujemy filety z lodówki, kroimy na kawałki i po obtoczeniu w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy masłem, przekładamy do naczynia usmażoną rybę, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 7 minut.