Ryby
Karp pieczony po kaszubsku
Składniki
- 1 karp (1,2-1,5 kg)
- 400 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 1-2 cebule
- 150 g papryki
- 50-100 g pieczarek
- 250 g kaszy manny
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 50 ml śmietany
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karpia sprawiamy, płuczemy, osuszamy i nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, odstawiamy do lodówki. Bułkę moczymy w niewielkiej ilości przygotowanego wywaru z włoszczyzny. Kaszę mannę wsypujemy do pozostałej części wywaru, podgrzewamy i dolewamy łyżkę oleju. W trakcie gotowania cały czas mieszamy. Paprykę wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, żeby zdjąć z niej skórkę. Cebulę obieramy, pieczarki czyścimy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na dwóch łyżkach oleju, a gdy cebula się zeszkli, dodajemy do kaszy manny. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy karpia z lodówki, nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami lub zaszywamy. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej karpia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.