Przepis
Ryby
Karp w śmietanie
Składniki
- 1 karp (ok. 1,5 kg)
- 1 cebula
- 500 ml śmietany 22%
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karpia skrobiemy, czyścimy, płuczemy i kroimy w dzwonka. Oprószamy solą oraz pieprzem, odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy dzwonka w mące i smażymy na oleju oraz 3 łyżkach masła. Gdy ryba podsmaży się z wszystkich stron na złoty kolor, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu karpia smażymy obraną i posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli posypujemy nią karpia. Polewamy całość śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180ºC.