Przekąski na ciepło
Paszteciki drożdżowe z serem
Składniki
- 250 g mąki
- 20 g drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko do posmarowania
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
Farsz
- 300 g białego sera
- 3 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem, mieszamy z mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową. Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, dodajemy żółtka. Starannie wyrabiamy, pod koniec dolewamy stopione i ochłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Stawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Przystępujemy do przyrządzenia nadzienia: biały twarożek ucieramy ze śmietaną i jajem na jednolitą i puszystą masę, tak, żeby masa była dość gęsta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm i nacinamy w czterech miejscach, w równych odstępach na głębokość 2,5 cm. Na środku każdego krążka kładziemy nadzienie z sera i zawijamy każdą część ciasta do środka (powstaje rodzaj koperty) Układamy paszteciki na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180ºC. Tego typu paszteciki możemy przygotować z innym nadzieniem, np. z rybą, mięsem, ziemniakami itp.