X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy zimne

Dip krewetkowy

Składniki

  • 200 g krewetek w zalewie
  • 200 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
  • pół cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Krewetki osączamy z zalewy, najlepiej jest oczywiście użyć świeżych krewetek, trzeba je wówczas zblanszować, czyli potrzymać we wrzątku 2-3 minuty. Usuwamy chitynowe fragmenty. Kilka krewetek zostawiamy. Miksujemy mięso pozostałych krewetek, majonez, sok z połowy cytryny, przecier pomidorowy. Doprawiamy posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawami. Na koniec dodajemy kilka pozostawionych wcześniej krewetek pokrojonych na mniejsze kawałki i posypujemy posiekaną dymką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również