Przepis
SosySosy zimne
Dip krewetkowy
Składniki
- 200 g krewetek w zalewie
- 200 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
- pół cytryny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Krewetki osączamy z zalewy, najlepiej jest oczywiście użyć świeżych krewetek, trzeba je wówczas zblanszować, czyli potrzymać we wrzątku 2-3 minuty. Usuwamy chitynowe fragmenty. Kilka krewetek zostawiamy. Miksujemy mięso pozostałych krewetek, majonez, sok z połowy cytryny, przecier pomidorowy. Doprawiamy posiekanymi ząbkami czosnku, przyprawami. Na koniec dodajemy kilka pozostawionych wcześniej krewetek pokrojonych na mniejsze kawałki i posypujemy posiekaną dymką.