Przepis
Grzyby
Pieczarki z jajkami przepiórczymi
Składniki
- 500 g dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- jajka przepiórcze (po 3 na kapelusz)
- 50 g tartego, żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osączamy. Odcinamy trzony od kapeluszy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i zesmażamy na niej posiekaną cebulę oraz posiekane drobno trzony pieczarek. Następnie smarujemy blachę pozostałym masłem, układamy na niej kapelusze pieczarek. Nakładamy do każdego kapelusza cebulkę podsmażoną z trzonami. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180ºC, po upływie 10 minut wbijamy do każdego kapelusza po 3 jaja przepiórcze, posypujemy solą i pieprzem, a na koniec tartym, żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podobnie możemy postąpić najpierw siekając całe pieczarki, a następnie po obsmażeniu ich z cebulą, zapiekając je z różnymi dodatkami w kokilkach.