X

Czego szukasz?

Przepis
Grzyby

Pieczarki z jajkami przepiórczymi

Składniki

  • 500 g dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • jajka przepiórcze (po 3 na kapelusz)
  • 50 g tartego, żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osączamy. Odcinamy trzony od kapeluszy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i zesmażamy na niej posiekaną cebulę oraz posiekane drobno trzony pieczarek. Następnie smarujemy blachę pozostałym masłem, układamy na niej kapelusze pieczarek. Nakładamy do każdego kapelusza cebulkę podsmażoną z trzonami. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180ºC, po upływie 10 minut wbijamy do każdego kapelusza po 3 jaja przepiórcze, posypujemy solą i pieprzem, a na koniec tartym, żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podobnie możemy postąpić najpierw siekając całe pieczarki, a następnie po obsmażeniu ich z cebulą, zapiekając je z różnymi dodatkami w kokilkach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również