Omlety i jajecznice
Suflet z serem
Składniki
- 250 ml mleka
- 70 g żółtego ostrego sera typu cheddar
- 5 jajek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
Mleko gotujemy i studzimy. Ser ucieramy na drobnej tarce. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając, jednym płynnym ruchem wlewamy mleko. Mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Sos doprawiamy solą i serem. Mieszamy. Studzimy.
Żółtka, najlepiej jest ubić je wcześniej na puszystą pianę, wlewamy do przestudzonego sosu, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Żółtka, najlepiej jest ubić je wcześniej na puszystą pianę, wlewamy do przestudzonego sosu, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z sosem (niektórzy radzą, dodawać do sosu jedno żółtko mniej, w tym przypadku 4 żółtka, a 5 białek, żeby suflet był delikatniejszy).
Formę smarujemy masłem, nakładamy do niej masę i wkładamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.