X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznice

Suflet z serem

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 70 g żółtego ostrego sera typu cheddar
  • 5 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól

Sposób przyrządzania

Mleko gotujemy i studzimy. Ser ucieramy na drobnej tarce. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając, jednym płynnym ruchem wlewamy mleko. Mieszamy, aż powstanie gęsty sos. Sos doprawiamy solą i serem. Mieszamy. Studzimy.

Żółtka, najlepiej jest ubić je wcześniej na puszystą pianę, wlewamy do przestudzonego sosu, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Żółtka, najlepiej jest ubić je wcześniej na puszystą pianę, wlewamy do przestudzonego sosu, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z sosem (niektórzy radzą, dodawać do sosu jedno żółtko mniej, w tym przypadku 4 żółtka, a 5 białek, żeby suflet był delikatniejszy).

Formę smarujemy masłem, nakładamy do niej masę i wkładamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również