X

Czego szukasz?

Przepis
Ryż

Kotlecik z ryżu

Składniki

  • 1 torebka ryżu białego
  • 10 dag sera żółtego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz można dodać szczyptę curry

Sposób przygotowania

Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, szczypiorek umyć i posiekać. Do dużej miski dodawać chłodny ryż, ser, szczypiorek i jajko, wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli masa nie jest zwięzła dosypać bułki tartej. Formować kotleciki delikatnie uciskając (ręce trzeba często płukać w wodzie, bo ryż czasem się nie chce kleić). Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Można podawać z surówkami lub sałatami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również