Przepis
Ciasta i ciastkaTorty
Letni tort bezowy z malinami
Składniki
Beza:
- 4 białka, w temperaturze pokojowej
- 175 g cukru
- szczypta soli
Wypełnienie:
- 150 g borówek amerykańskich
- 150 g malin
- 500 ml śmietany 30%, bardzo zimnej
- 100 g zmiksowanych malin i przetartych przez drobne sitko
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Na arkuszach papieru narysuj 2-3 koła o średnicy 20-22 cm. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, powoli dodaj cukier. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż okręgi z białek za pomocą rękawa cukierniczego. Można zrobić kilka malutkich do dekoracji. Bezy piecz w piekarniku rozgrzanym do 110°C przez 2 ½ godziny. Wypełnienie zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier puder. Do sztywnej już śmietany dodaj mus malinowy. Ostudzone bezy, przełóż kremem wymieszanym z owocami.