Ciasta i ciastka
Kremówka z malinami
Składniki
Biszkopt:
- 6 jaj oddzielnie żółtka i białka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g śmietany 36%
- 500 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cytrynowej galaretki rozpuszczonej w szklance ciepłej wody, pozostawiona do ostygnięcia
Dodatkowo:
- 100 g cukru pudru
- 400 g malin, dodatkowo do kilka sztuk do dekoracji
Sposób przygotowania
Biszkopt:
6 białek ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Następnie 6 żółtek ubij mocno z cukrem i opakowaniem kisielu. Dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas energicznie mieszając dodaj wodę i olej. Gdy ciasto idealnie się połączy i będzie puszyste dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka do połączenia składników. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok 35x25 i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw czas i temperaturę 180 °C 30 min.
Krem:
Śmietanę ubij, następnie stopniowo po łyżce dodawaj twaróg sernikowy. Wsyp 4 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksowania i wolno dolewaj tężejącą galaretkę. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Jeśli krem jest za rzadki odstaw go na 30-60 minut do lodówki.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty i przełóż środek dużą ilością kremu. Złóż dwa płaty ciasta. Na wierzch połóż jeszcze warstwę kremu. Zblenduj maliny z cukrem pudrem i polej ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.