X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Szaszłyk z mielonego mięsa wołowego

Szaszłyk z mielonego mięsa to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Cudownie soczysta wołowina wymieszana z aromatycznymi przyprawami, nadziana na szpadki które lądują potem w rozgrzanym piecu. Dla mnie nie ma nic prostszego i lepszego. Szaszłyki można przygotować również z jagnięciny, wieprzowiny lub mięsa mieszanego. Nadają się do pieczenia, smażenia i grillowania. W podobny sposób przygotowuje się lula kebab oraz szisz kebab.

Szaszłyk z mielonego mięsa – przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso kupiłem u sprawdzonego rzeźnika, sięgnąłem po kark wołowy, który jest delikatnie poprzerastany tłuszczykiem. Dzięki temu szaszłyki będą soczyste po upieczeniu.

Wołowinę przepuściłem dwukrotnie przez maszynkę wraz z cebulą oraz czosnkiem. Dzięki temu mięso będzie bardziej plastyczne. Dodałem posiekaną kolendrę, paprykę, sól oraz pieprz.

Krok 2:

Następnie mięso dokładnie wyrobiłem z przyprawami, musztardą i wodą. Im dłużej wyrabiasz mięso, tym lepiej będzie się formowało, mi zajęło to około 5 minut.

Następnie odstaw mięso na 30-60 minut, aby smaki się przegryzły. Piekarnik rozgrzej do 230°C „góra – dół”. Mięso nadziej na szpadki, forując je aby dobrze do niej przylegało. Szaszłyki zapiekaj przez 10-12 minut. Możesz użyć funkcji grilla, jeżeli piekarnik posiada taką opcję.

Tak przygotowane szaszłyki możesz zawinąć z ulubionymi dodatkami w tortillę lub lawasz. Możesz też podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką tabbouleh. Wybór należy do Ciebie.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do innego mojego ulubionego szaszłyka z kurczakiem, ananasem i cukinią.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również