Dania główneWołowina, Cielęcina
Szaszłyk z mielonego mięsa wołowego
Szaszłyk z mielonego mięsa to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Cudownie soczysta wołowina wymieszana z aromatycznymi przyprawami, nadziana na szpadki które lądują potem w rozgrzanym piecu. Dla mnie nie ma nic prostszego i lepszego. Szaszłyki można przygotować również z jagnięciny, wieprzowiny lub mięsa mieszanego. Nadają się do pieczenia, smażenia i grillowania. W podobny sposób przygotowuje się lula kebab oraz szisz kebab.
Szaszłyk z mielonego mięsa – przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny, ja zmieliłem kark
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka musztardy Trynidad Scorpion od Roleskiego
- 4-5 łyżek zimnej wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso kupiłem u sprawdzonego rzeźnika, sięgnąłem po kark wołowy, który jest delikatnie poprzerastany tłuszczykiem. Dzięki temu szaszłyki będą soczyste po upieczeniu.
Wołowinę przepuściłem dwukrotnie przez maszynkę wraz z cebulą oraz czosnkiem. Dzięki temu mięso będzie bardziej plastyczne. Dodałem posiekaną kolendrę, paprykę, sól oraz pieprz.
Krok 2:
Następnie mięso dokładnie wyrobiłem z przyprawami, musztardą i wodą. Im dłużej wyrabiasz mięso, tym lepiej będzie się formowało, mi zajęło to około 5 minut.
Następnie odstaw mięso na 30-60 minut, aby smaki się przegryzły. Piekarnik rozgrzej do 230°C „góra – dół”. Mięso nadziej na szpadki, forując je aby dobrze do niej przylegało. Szaszłyki zapiekaj przez 10-12 minut. Możesz użyć funkcji grilla, jeżeli piekarnik posiada taką opcję.
Tak przygotowane szaszłyki możesz zawinąć z ulubionymi dodatkami w tortillę lub lawasz. Możesz też podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką tabbouleh. Wybór należy do Ciebie.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do innego mojego ulubionego szaszłyka z kurczakiem, ananasem i cukinią.