Przekąski na ciepło
Kaszanka panierowana
Kaszanka panierowana to bardzo szybka przekąska, którą możesz przygotować w dosłownie kilkanaście minut. Idealne rozwiązanie, gdy brakuje ci czasu a goście są już za rogiem. Wystarczy dobra kaszanka, klasyczna panierka z nutą musztardy chrzanowej i można jeść. Poniżej znajdziesz dokładny przepis.
Kaszanka panierowana – pyszna przekąska
Składniki:
- 300 g kaszanki (u mnie 3 pętka)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy chrzanowej, ja sięgam po Roleskiego
- szklanka bułki tartej
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do tego dania wyjątkowo ważna jest jakość kaszanki, sięgnij po taką z „górnej półki”. Kaszankę pokrój w 1,5 cm plasterki.
Krok 2:
Następnie kawałki kaszanki panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z musztardą chrzanową a na końcu w bułce tartej.
Krok 3:
Następnie opanierowaną kaszankę usmaż na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego złotego koloru.
Przed podaniem kaszankę odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dzięki temu przekąska będzie chrupiąca, bez nadmiaru oleju.
Pamiętaj, że panierkę możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać szczyptę chilli, sezam lub czarnuszkę. Dzięki temu w prostu sposób zmienisz smak tej przekąski. Jako dodatek proponuję musztardę chrzanową lub sos BBQ.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z przekąskami, które sprawią że spotkania w gronie przyjaciół i rodziny nabiorą nowego, niepowtarzalnego smaku.
Smacznego!
Jestem pozytywnie zszokowana