Zupy
Barszcz ukraiński
Składniki
- 2 l wywaru mięsnego lub wody
- 500 ml zakwasu buraczanego
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 500 g buraków
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 4 łyżki fasoli
- 1 marchew, kawałek selera, cząstka białej kapusty
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 125 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- koperek, pietruszka
- cukier, czosnek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę (najefektowniej wygląda duży „jaś”) płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na minimum 2 godziny, później gotujemy w tym samym wywarze z liściem laurowym aż zmięknie. Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy, kiedy puszczą tłuszcz, dodajemy wieprzowinę i dusimy 20– 30 minut. Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy w paski i dodajemy z ziemniakami i cebulą do mięsa pod koniec duszenia. Łączymy z ugotowaną fasolą, resztą wywaru, burakami, koncentratem pomidorowym, śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze chwilę gotujemy, jeżeli trzeba, to mięso kroimy w kostkę, dodajemy zakwas buraczany. Przyprawiamy cukrem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy posypując posiekanym koperkiem i pietruszką.