Potrawy z mąki i jajPrzekąskiPrzekąski na zimno
Jajka panierowane z beszamelem
Jajka panierowane z beszamelem to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub elegancką przekąskę dla całej rodziny. Ta prosta w przygotowaniu potrawa zachwyci smakiem i aromatem, a dodatek beszamelowego sosu z szpinakiem sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru. Spróbuj tego przepisu i pozwól sobie na chwilę kulinarnej przyjemności!
Jajka panierowane z beszamelem: wyjątkowa przekąska dla każdego
Składniki:
- 8 jajek
- 100 ml sosu beszamelowego
- 50 g tartego żółtego sera
- 100 g tartej bułki
- 2 łyżki mąki
Składniki na Sos:
- 400 ml sosu beszamelowego
- 50 g śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 150 g szpinaku lub szczawiu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Najpierw gotujemy jajka na półtwardo przez około 5 minut. Następnie studzimy je i delikatnie obieramy ze skorupek. W osobnej misce mieszamy 100 ml sosu beszamelowego z tartym żółtym serem. Jaja obtaczamy kolejno w mące, w przygotowanym sosie beszamelowym z serem, a na końcu w tartej bułce. Smażymy nasze panierowane jajka na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Teraz przygotowujemy sos: w rondelku gotujemy pozostałe 400 ml sosu beszamelowego razem z rozmrożonym i odciśniętym szpinakiem. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem oraz łączymy go ze śmietaną. Na półmisku układamy osączone, usmażone jaja i polewamy je przygotowanym sosem beszamelowym z szpinakiem.
Jajka panierowane z beszamelem
Jajka panierowane z beszamelem to wyjątkowa przekąska, która zachwyci smakiem i aromatem każdego, kto ją spróbuje. Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle smaczny, ten przepis na pewno stanie się hitem Twojego menu. Spróbuj go już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<