X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSosy zimne

Sałatka z truskawkowym kremem balsamicznym

Dzisiaj oprócz przepisu na sałatkę, chciałbym opowiedzieć Wam trochę więcej na temat octu balsamicznego z Modeny. Składnik ten ma intrygujący aromat, intensywną słodycz z delikatną, kwasową nutą. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można go używać do sałatek, mięs czy deserów. Szczególnie polecam go jako dodatek do pieczonych owoców: śliwek, jabłek, moreli. Sałatka z truskawkowym kremem balsamicznym, nie byłaby tym samym danie bez zredukowanego octu balsamicznego. Dzisiaj przedstawiam mój pomysł na truskawkowy krem balsamiczny. Czym charakteryzuje się prawdziwy ocet balsamiczny? Przede wszystkim to produkt pochodzący z okolic Modeny. Wytwarza się go z moszczu winogronowego, następnie dojrzewa w dębowych beczkach. Kolor ciemny, głęboki w smaku kwaskowo – winny, delikatnie słodki. Co ciekawe długo leżakujące aceto balsamico di modena, zyskują cenę nawet kilku tysięcy złotych.

Dzisiaj z jego pomocą przygotują magiczny krem balsamiczny z dodatkiem aromatu truskawkowego. Prawdziwa rewelacja do różnego rodzaju sałatek, grillowanych warzyw i owoców.

Składniki:

Krem balsamiczny:
Sałatka:
  • 200 g kolorowych słodkich papryk
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 200 g kulek mini mozzarelli
  • 10 truskawek
  • garść listków bazylii
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do rondelka wlej ocet balsamiczny, im bardziej szlachetny tym lepszy będzie sos. Dlatego sięgam po prawdziwy ocet balsamiczny z okolic Modeny, o ciemnym bursztynowym kolorze i intensywnym smaku.

Krok 2:

Dodaj dwie łyżki swojego ulubionego miodu, ja wybrałem klonowy i wybitnie sprawdził się w tej kompozycji smakowej.

Krok 3:

Sos gotuj około 10 minut, aż konsystencja będzie lekko kleista, kremowa. Pamiętaj sos zgęstnieje kiedy przestygnie.

Krok 3:

Truskawki zmiksuj na gładki mus, przetrzyj przez sito aby pobyć się pestek. Kiedy uznasz, że krem balsamiczny ma odpowiednią konsystencję dodaj mus truskawkowy, gotuj jeszcze minutę. Sos odstaw do przestygnięcia.

Krok 4:

Paprykę (ja wybrałem małe kolorowe papryczki, są wyjątkowo słodkie) podziel na połówki. Dopraw posiekanym czosnkiem, rozmarynem i solą.

Krok 5:

Obtocz w oliwie, grilluj po pięć minut z każdej strony aż będą miękkie i nabiorą dymnego smaku. W międzyczasie pokrój pomidorki i truskawki. Opieczoną paprykę odstaw do przestygnięcia, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj, udekoruj mozzarellą, liśćmi bazylii. Sałatkę polej balsamicznym kremem truskawkowym. Dobrze jest odstawić sałatkę aby składniki „wypiły” całą słodycz i kwasowość sosu.

Sałatka z truskawkowym kremem balsamicznym wybitnie smakuje jako dodatek do dań z grilla.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również