X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Śledzik z suszonymi pomidorami i porem

Śledzik z suszonymi pomidorami i porem to rewelacyjnie prosty przepis, do przygotowania którego wystarczą tylko 3 główne składniki. To danie można śmiało przygotować podczas gdy inne dania są już gotowe. Dlatego najczęściej ten rodzaj śledzika szykuje już na sam koniec. Niewątpliwie jest to przepis w sam raz dla osoby, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z wigilijnymi potrawami. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.

Śledzik z suszonymi pomidorami i porem – najprostszy na świecie

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jeżeli śledzie są za słone, namocz je w mleku aż stracą słoność. Trwa to zazwyczaj od 3-4 godzin. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.

Krok 2:

Pora przetnij wzdłuż na pół, opłucz pod zimną bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek piasku. Następnie drobno poszatkuj. Jeżeli smak surowego pora jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz przełożyć go na sitko i przelać wrzątkiem. Suszone pomidory odciśnij z nadmiaru oleju, dzięki temu sos będzie mniej tłusty. Następnie pokrój w możliwie cienkie plasterki.

Krok 3:

W misce wymieszaj śledzika, pora oraz suszone pomidory. Dodaj majonez, musztardę francuską, odrobinę miodu oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Śledzik z suszonymi pomidorami i porem najlepiej smakuje z świeżym, chrupiącym pieczywem.

—>TUTAJ<— znajdziesz inne Bożonarodzeniowe inspiracje 🙂 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również