X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krupnik Kuroniów

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 500 g kurczaka na wywar np. skrzydełka, udko
  • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 biała cześć pora, drobno pokrojona
  • 1/2 selera, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, utarte
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej grubości
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ew. 2-3 świeże lub suszone grzyby
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlej wodę lub wywar. Dodaj kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie, ew grzyby suszone zacznij gotować. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Wsyp pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler, czosnek i cebulę. Dopraw solą, pieprzem podsmaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Po tym czasie przełóż podsmażone warzywa do wywaru. Kiedy całość się ponownie zagotuje, wsyp kaszę. Po około 10 minutach, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia i wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również