Dania główneDrób
Chrupiąca pierś z kurczaka w panko
Chrupiąca pierś z kurczaka w panko to najprostsza i z pewnością najbardziej krucha panierka do drobiu. Powstaje ona na bazie japońskiej tartej bułki „panko” oraz roztrzepanego jajka i mąki pszennej. Panko może i brzmi egzotycznie, ale zapewniam Was, że jest dostępna w większych sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wypróbować ten rodzaj bułki tartej, dzięki niej Wasza panierka zyska nową, chrupiąca jakość. Bardzo fajnie sprawdza się do drobiu, ryb oraz warzyw. A wśród znajomych, możecie błysnąć znajomością orientalnych składników 😉
Chrupiąca pierś z kurczaka w panko
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej panko
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól, czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
- sos tatarski do podania, ja wybrałem Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie podłużne plastry. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Doprawione mięso obtocz najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu w panko.
Krok 3:
Smaż partiami na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Na koniec mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowym.
Chrupiącą pierś z kurczaka w panko możesz podać np. z belgijskimi frytkami oraz sosem tatarskim.
W podobny sposób możecie przygotować nie tylko mięso, świetnie nadaje się ryba oraz warzywa. Panierkę można wzbogacić o różne nasiona: sezam, słonecznik lub siemię lniane.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Ja do panko dodaje kurkume, zyskuja kotlety na smaku I wygladzie
Ella,
Dzięki za podzielnie się swoim patentem 🙂
Pozdrawiam