X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Chrupiąca pierś z kurczaka w panko

Chrupiąca pierś z kurczaka w panko to najprostsza i z pewnością najbardziej krucha panierka do drobiu. Powstaje ona na bazie japońskiej tartej bułki „panko” oraz roztrzepanego jajka i mąki pszennej. Panko może i  brzmi egzotycznie, ale zapewniam Was, że jest dostępna w większych sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wypróbować ten rodzaj bułki tartej, dzięki niej Wasza panierka zyska nową, chrupiąca jakość. Bardzo fajnie sprawdza się do drobiu, ryb oraz warzyw. A wśród znajomych, możecie błysnąć znajomością orientalnych składników 😉

Chrupiąca pierś z kurczaka w panko

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie podłużne plastry. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Doprawione mięso obtocz najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu w panko.

Krok 3:

Smaż partiami na rozgrzanym oleju roślinnym, do uzyskania ładnego rumianego koloru. Na koniec mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowym.
Chrupiącą pierś z kurczaka w panko możesz podać np. z belgijskimi frytkami oraz sosem tatarskim.
W podobny sposób możecie przygotować nie tylko mięso, świetnie nadaje się ryba oraz warzywa. Panierkę można wzbogacić o różne nasiona: sezam, słonecznik lub siemię lniane.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również