Przepis
NapojeNapoje bezalkoholowe
Kwas jałowcowy
Składniki
- 1 l dojrzałych jagód jałowca
- 20 g drożdży
- 40 g cukru
- garść chmielu
- 6 l wody
Sposób przygotowania
Gotujemy połowę wody. Jagody jałowca mielimy. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy i do płynu dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Do garnka wlewamy pozostałe 3 litry wody wrzucamy chmiel i gotujemy przez pół godziny, gdy ostygnie łączymy napar z chmielu (nie przecedzamy go) z wywarem z jałowca. Przykrywamy naczynie ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia płyn przecedzamy, słodzimy resztą cukru i rozlewamy do butelek. Butelki zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu.