Przepis
NapojeNapoje bezalkoholowe
Kwas miodowy
Składniki
- 500 ml płynnego miodu
- 100 g drożdży
- 2 cytryny
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 5 l wody
Sposób przygotowania
Do kamionkowego naczynia wlewamy cały miód i zalewamy go świeżo zagotowaną wodą. Mieszamy, aż miód się rozpuści. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do płynu, gdy ten będzie letni. Przykrywamy naczynie gazą. Po 24 godzinach zdejmujemy z powierzchni pianę, która się wytworzyła. Cytryny szorujemy szczoteczką. Z jednej z nich ścieramy skórkę. Wyciskamy z cytryny sok. Wlewamy go do płynu miodowego, dodajemy też skórkę cytrynową. Mieszamy. Rodzynki płuczemy i osączamy. Kwas miodowy rozlewamy do butelek. Do każdej wrzucamy po kilka sztuk rodzynek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.