Dania główneDrób
Roladki z kurczaka z farszem grzybowym w sosie serowym
W końcu na bazarkach i w sklepikach pojawiły się długo wyczekiwane grzyby. Dania z grzybami są jednymi z moich ulubionych, ponieważ uwielbiam ich smak i zapach w każdej potrawie. Roladki z kurczaka w sosie grzybowym to właśnie przykład, jak wspaniale grzyby sprawdzają się jako baza farszu. Dodatkowo poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku.
Roladki z kurczaka z farszem grzybowym w sosie serowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (400 g)
- 1 cebula
- 150 g pieczarek np. brązowych
- 150 g kurek
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 opakowania sera kremowego w śmietankowego w bloczku Hochland
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 100 g mąki pszennej do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na połowie masła klarowanego podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj rozdrobnione pieczarki i kurki, smaż chwilę aż grzyby się przyrumienią. Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem oraz grzybowym sosem sojowym. Farsz odłóż do wystudzenia.
Krok 2:
Piersi podziel na cztery równe płaty. Mięso rozklep przez folię spożywczą za pomocą tłuczka. Na każdy kawałek nałóż porcję farszu, zwiń roladki zbierając brzegi do środka. Tak przygotowane obtocz w mące pszennej.
Krok 3:
Następnie usmaż do uzyskania rumianego koloru. Roladki podlej śmietaną, dodaj pozostały farsz grzybowy (jeżeli pozostał) oraz serki topione. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 4:
Podawaj z ziemniakami z wody i grillowanymi warzywami.
Na zakończenie podrzucam link do innych moich przepisów na dania z kurczaka.