X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Roladki z kurczaka z farszem grzybowym w sosie serowym

W końcu na bazarkach i w sklepikach pojawiły się długo wyczekiwane grzyby. Dania z grzybami są jednymi z moich ulubionych, ponieważ uwielbiam ich smak i zapach w każdej potrawie. Roladki z kurczaka w sosie grzybowym to właśnie przykład, jak wspaniale grzyby sprawdzają się jako baza farszu. Dodatkowo poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku.

Roladki z kurczaka z farszem grzybowym w sosie serowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (400 g)
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek np. brązowych 
  • 150 g kurek
  • 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 opakowania sera kremowego w śmietankowego w bloczku Hochland
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej do obtoczenia mięsa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na połowie masła klarowanego podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj rozdrobnione pieczarki i kurki, smaż chwilę aż grzyby się przyrumienią. Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem oraz grzybowym sosem sojowym. Farsz odłóż do wystudzenia.

Krok 2:

Piersi podziel na cztery równe płaty. Mięso rozklep przez folię spożywczą za pomocą tłuczka. Na każdy kawałek nałóż porcję farszu, zwiń roladki zbierając brzegi do środka. Tak przygotowane obtocz w mące pszennej.

Krok 3:

Następnie usmaż do uzyskania rumianego koloru. Roladki podlej śmietaną, dodaj pozostały farsz grzybowy (jeżeli pozostał) oraz serki topione. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 4:

Podawaj z ziemniakami z wody i grillowanymi warzywami.

Na zakończenie podrzucam link do innych moich przepisów na dania z kurczaka

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również