Boże NarodzenieRybyWalentynki
Mintaj w orzechowej panierce
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc wychodzę z propozycją rybną. Mintaj w orzechowej panierce to bez wątpienia świetny przepis zarówno na wigilijny stół, pierwszy lub drugi dzień świąt, jak i niedzielny obiad w gronie rodziny. Orzechowa panierka to idealny dodatek do pysznej, delikatnej ryby. Musicie wypróbować, koniecznie!
Mintaj w orzechowej panierce
Składniki:
- 600 g filetów np. z mintaja
- 2 jajka
- 200 g łuskanych orzechów np. laskowych lub włoskich
- 50 g mąki
- 50 g bułki tartej
- 1 cytryna
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Filety z mintaja rozmroź, chyba że uda Wam się kupić świeże to pomińcie ten krok.
Krok 2:
Orzechy zmiksuj lub zawiń w ścierkę i potłucz tłuczkiem do mięsa. Następnie rozdrobnione orzechy wymieszaj z bułką tartą.
Krok 3:
Rybę natrzyj solą i pieprzem, panieruj ją w mącę, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w orzechach z bułką tartą. Filety usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 4:
Po usmażeniu skrop rybę sokiem z cytryny. Potrawę podawaj z ziemniaczanym piure oraz z sosem chrzanowym, surówką z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.