X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRybyWalentynki

Mintaj w orzechowej panierce

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc wychodzę z propozycją rybną. Mintaj w orzechowej panierce to bez wątpienia świetny przepis zarówno na wigilijny stół, pierwszy lub drugi dzień świąt, jak i niedzielny obiad w gronie rodziny. Orzechowa panierka to idealny dodatek do pysznej, delikatnej ryby. Musicie wypróbować, koniecznie! 

Mintaj w orzechowej panierce

Składniki:

  • 600 g filetów np. z mintaja
  • 2 jajka
  • 200 g łuskanych orzechów np. laskowych lub włoskich
  • 50 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Filety z mintaja rozmroź, chyba że uda Wam się kupić świeże to pomińcie ten krok.

Krok 2:

Orzechy zmiksuj lub zawiń w ścierkę i potłucz tłuczkiem do mięsa. Następnie rozdrobnione orzechy wymieszaj z bułką tartą.

Krok 3:

Rybę natrzyj solą i pieprzem, panieruj ją w mącę, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w orzechach z bułką tartą. Filety usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok 4:

Po usmażeniu skrop rybę sokiem z cytryny. Potrawę podawaj z ziemniaczanym piure oraz z sosem chrzanowym, surówką z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również