MakaronTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka makaronowa na słodko
Składniki
-300 g dużego makaronu
-500 g białego sera
-250 g owoców sezonowych (jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki, itp.)
-2 łyżki rodzynek
-25 ml wiśniówki
-1 cytryna
-3 łyżki masła
-2 łyżki tartej bułki
-cukier, sól
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją i dodajemy do niego łyżkę masła Rodzynki myjemy, osaczamy i zalewamy wiśniówką. Owoce kroimy w cienkie paseczki, lub ucieramy na grubej tarce. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Mieszamy makaron z serem i owocami, łyżeczką skórki otartej z cytryny, oraz rodzynkami. Smarujemy naczynie żaroodporne lub brytfankę małą ilością masła, nakładamy makaron. Posypujemy makaron bułką tartą na wierzchu kładziemy grudki masła. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.