X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronZapiekanki

Makaron zapiekany z grzybami

Składniki

-700 g świeżych grzybów: podgrzybków, kozaków, prawdziwków i innych
-3 łyżki masła
-2 cebule
-100 ml wywaru (może być z kostki)
-400 g dużego makaronu
-1 łyżka mąki
-400 ml śmietany
-4 żółtka
-1 łyżka świeżych ziół: natki pietruszki lub koperku
-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła. Grzyby czyścimy, ew. obgotowujemy. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, smażymy cebulę i grzyby, stale mieszając, dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami, makaron i grzyby z cebulą. Robimy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy śmietanę, mieszamy cały czas intensywnie, zestawiamy z ogniu, dodajemy żółtka, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Sosem zalewamy zawartość brytfanny. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy przez pół godziny. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również