X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos Soubise

Składniki

  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 400 ml mleka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2-3 cebule
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier, sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Cebule myjemy, pieczemy w piekarniku, lub kroimy i dusimy na maśle, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy. Robimy białą zasmażką. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy jednym, płynnym ruchem mleko, lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy do sosu zmiksowaną cebulę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dolewamy śmietanę i mieszamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również