Przepis
SosySosy ciepłe
Sos Soubise
Składniki
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 400 ml mleka
- 150 ml śmietany 30%
- 2-3 cebule
- szczypta gałki muszkatołowej
- cukier, sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Cebule myjemy, pieczemy w piekarniku, lub kroimy i dusimy na maśle, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy. Robimy białą zasmażką. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy jednym, płynnym ruchem mleko, lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy do sosu zmiksowaną cebulę, gotujemy jeszcze ok. 10 minut, ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia dolewamy śmietanę i mieszamy.