Składniki
- ok. 500 g piersi z drobiu
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- olej
- sól
Sposób przygotowania
Miksujemy lub ubijamy razem mleko, mąkę, jaja i sól. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Odstawiamy je na pół godziny. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na paseczki. Możemy je wcześniej oprószyć solą i przyprawami, np. tymiankiem, czy czosnkiem. Olej rozgrzewamy w takiej ilości, żeby kolejne porcje wrzucanego mięsa mogły swobodnie pływać w rozgrzanym tłuszczu. Olej jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury, jeżeli kawałek ciasta wrzucony na wrzący tłuszcz szybko wypływa i rumieni się. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i wrzucamy do wrzącego oleju. Gdy usmażą się na złoty kolor wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na sicie. W ten sam sposób możemy smażyć kawałki ryby, owoce morza, ugotowany i pokrojony móżdżek, kawałki cielęciny, polędwicy wołowej, czy wędzonego, suszonego mięsa.