DróbWołowina, Cielęcina
Efektowna galantyna z cielęciny i kurczaka
Składniki
- szeroki płat cielęciny ok. 1 kg
- ½ kg filetu z kurczaka
- 15 dag słoniny
- 15 dag wędzonego lub gotowanego ozorka
- 5 sztuk pieczarek średniej wielkości
- 1 łyżka żelatyny
Marynata
- mała porcja włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- listek laurowy
- kilka sztuk ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sok z polowy cytryny, sól
Sposób przygotowania
Płat cielęciny rozbić i posmarować warstwą posiekanego mięsa kurczaka posolonego i przyprawionego wg gustu . Słoninę, ozorek i umyte pieczarki pokroić na plastry, kilka plastrów słoniny odłożyć, innymi przykryć warstwę kurczaka, na nie położyć ozór i pieczarki. Zwinąć ciasno w rulon, obłożyć plastrami słoniny, owinąć ciasno białą nicią i włożyć w płócienny woreczek lub folię przeznaczoną do gotowania. W rondlu zagotować obraną i pokrojoną włoszczyznę, dodać cebulę i korzenie oraz sok z cytryny, włożyć przygotowane mięso i gotować do miękkości, ( ok. 1 godz) po czym wyjąć, obciążyć deseczką i ciężarkiem. Na drugi dzień rozsznurować galantynę, polać po wierzchu rozpuszczoną w kilku łyżkach wywaru gęstą żelatyną, gdy zastygnie, pokroić w cienkie plastry. Podawać z ostrymi sosami.