X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Wywar mięsny zwykły

Składniki

  • 2 l wody
  • 800 g mięsa i kości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 5– 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • można dodać: por, kapustę włoską, pomidor, pasternak, seler naciowy

Sposób przygotowania

Kości i mięso myjemy, jeśli kawałki są za duże – rozdrabniamy i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości – co najmniej dwie godziny, ale im dłużej, tym lepiej. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa. Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito, chłodzimy i zbieramy tłuszcz. Szczelnie zamykamy (np. w słoikach) i umieszczamy w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również