Przepis
Zupy
Wywar mięsny zwykły
Składniki
- 2 l wody
- 800 g mięsa i kości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 5– 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- można dodać: por, kapustę włoską, pomidor, pasternak, seler naciowy
Sposób przygotowania
Kości i mięso myjemy, jeśli kawałki są za duże – rozdrabniamy i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości – co najmniej dwie godziny, ale im dłużej, tym lepiej. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa. Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez gęste sito, chłodzimy i zbieramy tłuszcz. Szczelnie zamykamy (np. w słoikach) i umieszczamy w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup.