X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Zakwas buraczany Macieja Kuronia

Jak barszcz to tylko na zakwasie buraczanym. Zrobienie zakwasu zajmie Wam dosłownie chwilkę, a smak barszczu będzie fantastyczny. Zakwas możecie przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy, więc zabierajcie się do roboty, zrobicie wcześniej i będzie czekał! A grudzień i święta są tuż tuż. 

Zakwas buraczany Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 1 kromka chleba razowego
  • przegotowana woda
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku (dla miłośników)

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze umyj buraki i pokrój je w cienkie plastry.

Krok 2:

Po drugie ułóż buraki w garnku lub szklanym słoju i zalej letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki.

Krok 3:

Następnie dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch połóż kromkę razowego chleba. Żeby przyspieszyć proces kiszenia możesz dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje.

Krok 4:

Słój lub kamienny garnek obwiąż gazą i postaw w ciepłym miejscu. Po 5– 7 dniach usuń chleb i pianę z powierzchni, następnie dokładnie przecedź zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Przelej do czystych butelek i szczelnie zamknij. W lodówce możesz przechowywać go przez kilka miesięcy.

Kwas buraczany dodajemy do zagotowanego barszczu i nie gotujemy, bo straci kolor.

Więcej pysznych inspiracji na świąteczne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również