Przepis
Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina
Carpaccio z polędwicy wołowej
Składniki
- 6 plastrów poledwicy wołowej
- 10 małych plasterków parmezanu
- 1/2 małego pomidora
- 1 garść szpinaku
- 1/4 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zmrożoną polędwicę pokrajać na bardzo cienkie plastry.
Szpinak umyć, wysuszyć i oczyścić z ogonków. pomidor pokrajać w drobne cząstki. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Cytrynę rozkrajać w "ósemki".
Schłodzony talerz skropić oliwą, rozłożyć zimną polędwicę, skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny, udekorować szpinakiem, serem i pomidorem.
Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z gorącym pieczywem maczanym w oliwie z czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą.
Smacznego