Przepis
SosySosy ciepłe
Sos Mornay
Składniki
- 30 g mąki
- 70 g masła
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 50 g parmezanu lub oscypka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty parmezan. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Ten sos jest używany głównie do zapiekanek. W naszej polskiej kuchni polecam zamiast utartego parmezanu, któryś ze znakomitych, ostrych polskich serów, np.:oscypek.