Przepis
Składniki
- 4 jajka
- 150 g mięsa z ugotowanego kurczaka (najlepiej białego – z piersi)
- 25 g oscypka
- #Sos:
- 200 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 15 g mąki
- 35 g masła
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Cztery naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy na dno każdej miseczki mięso z kurczaka. Na wierzch wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak, żeby żółtko się nie rozlało. Przygotowujemy sos Mornay. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i masło. Jaja w miseczkach polewamy sosem i posypujemy drobno startym oscypkiem. Pieczemy 15 minut w gorącym piekarniku.