Jajka sadzone to klasyk, który zawsze cieszy się dużą popularnością na śniadaniowym stole. Dziś proponuję Ci odrobinę zmiany w tradycyjnym przepisie, abyś mógł delektować się smakiem jajek w zupełnie nowej odsłonie. Jajka sadzone z kurczakiem to doskonałe połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale także Twoim bliskim. Spróbuj tego prostego i aromatycznego dania, a przekonasz się, jak łatwo można odmienić klasyczny przepis na coś wyjątkowego.
Jajka Sadzone z Kurczakiem: Pyszna odmiana na śniadanie
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g ugotowanego kurczaka np. z piersi kurczaka
- 25 g oscypka
Sos Mornay:
- 200 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 1 żółtko
- szczypta gałki muszkatołowej
- 15 g mąki
- 35 g masła
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść cztery naczynia żaroodporne masłem. Umieść na dnie każdego naczynia porcję ugotowanego kurczaka. Delikatnie wbij po jednym jajku na wierzch mięsa w każdym naczyniu. Przygotuj sos Mornay: na patelni rozpuść 15 g masła, dodaj mąkę i wymieszaj. Powoli wlej mleko, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj śmietankę, żółtko, gałkę muszkatołową, sól i biały pieprz. Gotuj sos jeszcze przez chwilę, aż będzie gładki i kremowy.
Krok 2:
Polej każde jajko przygotowanym sosem Mornay. Posyp każde danie drobno startym oscypkiem. Następnie umieść naczynia w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 15 minut, aż białka jajek się zetną.
Jajka sadzone z kurczakiem
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem jajek sadzonych w towarzystwie soczystego kurczaka i aromatycznego sosu Mornay. Na koniec życzę smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<