Dania główneMakaron
Makaron pełnoziarnisty z fetą i pomidorkami
Ostatnio naszymi kubkami smakowymi zawładnął przepis, dlatego postanowiłem się dzisiaj nim z Wami podzielić. Makaron pełnoziarnisty z pieczoną fetą i pomidorkami to prawdziwa rewelacja. Dodatkowo czas przygotowania to max 30 minut i przede wszystkim składników nie ma zbyt dużo. Mamy tutaj sprężysty makaron, rumianego kurczaka oraz soczyste pomidory z aromatem oregano.
Makaron pełnoziarnisty z fetą i pomidorkami
Składniki:
Makaron z kurczakiem:
- 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 250 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Ser z pomidorami:
- 1 opakowanie sera np. feta lub sera sałatkowego
- 250 g pomidorków np. koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół”.
Krok 2:
Opłukane pomidory przełóż do naczynia do zapiekania, następnie na środek ułóż kostkę sera feta. Całość polej oliwą, posyp oregano, sola i pieprzem, natrzyj utartym czosnkiem. Istotne aby zapiec ser i pomidory aż ładnie się przypieką, około 25 minut.
Krok 3:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4:
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, tymiankiem, utartym czosnkiem, oliwą oraz solą i pieprzem. Mięso podsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 3-4 minuty.
Krok 5:
Ugotowany makaron wymieszaj z pieczoną fetą, pomidorami i kurczakiem. Do sosu dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Krok 6:
Ważne aby podać danie od razu po przygotowaniu. Następnie posyp je posiekanymi ziołami.
Na zakończenie zostawiam Wam link do moich innych dań z makaronem.