X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Makaron pełnoziarnisty z fetą i pomidorkami

Ostatnio naszymi kubkami smakowymi zawładnął przepis, dlatego postanowiłem się dzisiaj nim z Wami podzielić. Makaron pełnoziarnisty z pieczoną fetą i pomidorkami to prawdziwa rewelacja. Dodatkowo czas przygotowania to max 30 minut i przede wszystkim składników nie ma zbyt dużo. Mamy tutaj sprężysty makaron, rumianego kurczaka oraz soczyste pomidory z aromatem oregano. 

Makaron pełnoziarnisty z fetą i pomidorkami

Składniki:

Makaron z kurczakiem:

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti lub tagliatelle 
  • 250 g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Ser z pomidorami:

  • 1 opakowanie sera np. feta lub sera sałatkowego
  • 250 g pomidorków np. koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 200°C „góra – dół”.

Krok 2:

Opłukane pomidory przełóż do naczynia do zapiekania, następnie na środek ułóż kostkę sera feta. Całość polej oliwą, posyp oregano, sola i pieprzem, natrzyj utartym czosnkiem. Istotne aby zapiec ser i pomidory aż ładnie się przypieką, około 25 minut.

Krok 3:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4:

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw oregano, tymiankiem, utartym czosnkiem, oliwą oraz solą i pieprzem. Mięso podsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 3-4 minuty.

Krok 5:

Ugotowany makaron wymieszaj z pieczoną fetą, pomidorami i kurczakiem. Do sosu dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

Krok 6:

Ważne aby podać danie od razu po przygotowaniu. Następnie posyp je posiekanymi ziołami.

Na zakończenie zostawiam Wam link do moich innych dań z makaronem

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również