Zalewajka jest to tradycyjna wiejska zupa, raczej biedna zawierająca ziemniaki tłuczone lub pokrojone w kostkę. Podobno wywodzi się z centralnej Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą z początku XIX. Ten rodzaj zupy ciepło wspomina moja babcia, która w czasie II wojny światowej uciekła wraz z swoją babcią do małej wsi w województwie Świętokrzyskim. Była to często jedyna ciepła potrawa w ciągu dnia. Do dzisiaj powstało wiele odmian zalewajki, kilka z nich na stałe wpisało się na listę potraw tradycyjnych. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wariację na temat zalewajki.
Boczek pokrój w kostkę lub paski. Podsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Kiedy będzie rumiany dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze kilka minut aż będzie złota i nabierze słodyczy. Pod koniec dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze chwilę do momentu kiedy czosnek straci swój „agresywny” charakter.
Krok 2:
Do podsmażonych wcześniej składników dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Następnie wlej wywar warzywny lub mięsny, nie musi być intensywny, pamiętaj, że zalewajka do biedna zupa. Gotuj około 15 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Wyłącz na chwilę palnik, niech zupa odrobinę ostygnie. Wlej kefir wąskim strumieniem cały czas mieszając. Po wlaniu całego opakowania zacznij ponownie podgrzewać. Mąkę pszenną wymieszaj z niewielką ilością wody. Gdy zupa zacznie się gotować wlej mieszaninę cały czas mieszając.
Krok 4:
Następnie wsyp suszony otarty majeranek. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 5:
Na samym końcu dodaj żytni zakwas na żurek. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, jeżeli zupa będzie za kwaśna również cukrem.
Zupę podaje z tłuczonymi ziemniakami z okrasą. Można też przygotować wersję z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodajemy je razem z wywarem. Zalewajka sprawdzi się idealnie na jesienne ochłodzenie. Dobrą wiadomością jest, że nie tylko dorośli za nią przepadają, Zosia i Marysia stwierdziły, że to jedna z najlepszych zup w moim repertuarze. One podobnie jak ja preferują kwaśne zupy 🙂 SMACZNEGO!!! PS. Przepisy na inne rozgrzewające zupy znajdziecie TUTAJ!!!
W smaku doskonała – tylko pytanie, czy Wam też się warzy kefir, przy drugim zagotowaniu. Próbuję mieszać go z mąką, czasami daje mąkę wcześniej, ale tak czy siak się warzy. Na smak to chyba nie rzutuje, ale na wygląd troszeczkę.
Na Kujawach jest tak robiony zurek z tym że wywar robiony na surowej białej kiełbasie, ale do zalewajki nie słyszałem o dodatku zurku, to po prostu biedny zurek ale może mi się wydawać. A na marginesie, żurek żytni był i chyba jest bardzo popularny na Kujawach był sprzedawany kiedyś przez większość warzywniaków. Ja sam teraz robię z zakwasu na chleb, zurek rewelacja polecamrobic samemu
Zalewajka to była zupa robiona przez moją ciocio-babcię z świętokrzyskiego. Częstym dodatkiem było pare świeżo zebranych grzybów. Wypróbuję przepis sentymentalne:)
Do dziś pamiętam ten smak,zapach.Pyszna na własnych sķładnikach nie ze sklepu.To prawda,jak dla mnie najlepsza zupa z dzieciństwa i do teraz też,ale nie do końca to ten sam smak.
Zalewajki zawsze i w różnych wydaniach. Ja gotuję na wywarze z białej kiełbasy i dodaję maślankę. Tak robiły moja Babcia i Mama. Moim zdaniem smakują jeszcze ciekawiej, niż tradycyjny żurek. A to moja wersja https://smaker.pl/przepis-zalewajka-na-maslance,115676,eliot44.html
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
To moja ulubiona zupa. Tato gotuje ją super!
W smaku doskonała – tylko pytanie, czy Wam też się warzy kefir, przy drugim zagotowaniu. Próbuję mieszać go z mąką, czasami daje mąkę wcześniej, ale tak czy siak się warzy. Na smak to chyba nie rzutuje, ale na wygląd troszeczkę.
Piotr,
Tak może się faktycznie zdarzyć, dlatego przy ponownym „podgrzaniu” unikam zagotowania.
Pozdrawiam
Przepis rewelacyjny. To na pewno przepis na zalewajke, może nie łódzką ale zupa DELICJE!!!
Na Kujawach jest tak robiony zurek z tym że wywar robiony na surowej białej kiełbasie, ale do zalewajki nie słyszałem o dodatku zurku, to po prostu biedny zurek ale może mi się wydawać. A na marginesie, żurek żytni był i chyba jest bardzo popularny na Kujawach był sprzedawany kiedyś przez większość warzywniaków. Ja sam teraz robię z zakwasu na chleb, zurek rewelacja polecamrobic samemu
Zalewajka to była zupa robiona przez moją ciocio-babcię z świętokrzyskiego. Częstym dodatkiem było pare świeżo zebranych grzybów. Wypróbuję przepis sentymentalne:)
W Częstochowie była taka rymowanka…zalewajko ty zup królowo, kto cię nie jadał za dziecka nie chował się zdrowo.
Prawda ludowa – mądre słowa 🙂
Poproszę przepis na zakwas! To sedno tego przepisu .
Proszę bardzo https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/rozne-przepisy/domowy-zakwas-na-zurek/
Brak podanej ilości wody. Nie wiem ile będzie zupy.
Proszę uważnie czytać w składnikach jest bulion warzywny lub mięsny w ilości 1,2 l
Pozdrawiam
Pyszna na własnych sķładnikach nie ze sklepu.To prawda,jak dla mnie najlepsza zupa z dzieciństwa i do teraz też,ale nie do końca to ten sam smak.
Do dziś pamiętam ten smak,zapach.Pyszna na własnych sķładnikach nie ze sklepu.To prawda,jak dla mnie najlepsza zupa z dzieciństwa i do teraz też,ale nie do końca to ten sam smak.
Zalewajki zawsze i w różnych wydaniach. Ja gotuję na wywarze z białej kiełbasy i dodaję maślankę. Tak robiły moja Babcia i Mama. Moim zdaniem smakują jeszcze ciekawiej, niż tradycyjny żurek. A to moja wersja https://smaker.pl/przepis-zalewajka-na-maslance,115676,eliot44.html