X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zalewajka – przepis krok po kroku

Zalewajka ziemniaczana na kefirze

  Zalewajka jest to tradycyjna wiejska zupa, raczej biedna zawierająca ziemniaki tłuczone lub pokrojone w kostkę. Podobno wywodzi się z centralnej Polski, a pierwsze wzmianki pochodzą z początku XIX. Ten rodzaj zupy ciepło wspomina moja babcia, która w czasie II wojny światowej uciekła wraz z swoją babcią do małej wsi w województwie Świętokrzyskim. Była to często jedyna ciepła potrawa w ciągu dnia. Do dzisiaj powstało wiele odmian zalewajki, kilka z nich na stałe wpisało się na listę potraw tradycyjnych. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wariację na temat zalewajki.    

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 butelka KEFIRU Robico 400 g bez laktozy z Lactobacillus rhamnosus
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml zakwasu żytniego
  • sól, czarny pieprz
  • ew. cukier do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

  Boczek pokrój w kostkę lub paski. Podsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Kiedy będzie rumiany dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze kilka minut aż będzie złota i nabierze słodyczy. Pod koniec dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze chwilę do momentu kiedy czosnek straci swój „agresywny” charakter.  

Krok 2:

  Do podsmażonych wcześniej składników dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Następnie wlej wywar warzywny lub mięsny, nie musi być intensywny, pamiętaj, że zalewajka do biedna zupa. Gotuj około 15 minut na małym ogniu.  

Krok 3:

  Wyłącz na chwilę palnik, niech zupa odrobinę ostygnie. Wlej kefir wąskim strumieniem cały czas mieszając. Po wlaniu całego opakowania zacznij ponownie podgrzewać. Mąkę pszenną wymieszaj z niewielką ilością wody. Gdy zupa zacznie się gotować wlej mieszaninę cały czas mieszając.  

Krok 4:

  Następnie wsyp suszony otarty majeranek. Gotuj jeszcze 5 minut.  

Krok 5:

  Na samym końcu dodaj żytni zakwas na żurek. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, jeżeli zupa będzie za kwaśna również cukrem.     Zupę podaje z tłuczonymi ziemniakami z okrasą. Można też przygotować wersję z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodajemy je razem z wywarem.   Zalewajka sprawdzi się idealnie na jesienne ochłodzenie. Dobrą wiadomością jest, że nie tylko dorośli za nią przepadają, Zosia i Marysia stwierdziły, że to jedna z najlepszych zup w moim repertuarze. One podobnie jak ja preferują kwaśne zupy 🙂   SMACZNEGO!!!   PS. Przepisy na inne rozgrzewające zupy znajdziecie TUTAJ!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dorota

    Pyszna na własnych sķładnikach nie ze sklepu.To prawda,jak dla mnie najlepsza zupa z dzieciństwa i do teraz też,ale nie do końca to ten sam smak.

  2. Dorota

    Do dziś pamiętam ten smak,zapach.Pyszna na własnych sķładnikach nie ze sklepu.To prawda,jak dla mnie najlepsza zupa z dzieciństwa i do teraz też,ale nie do końca to ten sam smak.

Sprawdź również